Het HortusFestival staat bekend om zijn verrassende combinaties van sfeervolle locaties en bijzondere muziek. De concerten zijn intiem: het publiek zit dicht bij het podium en kan na afloop van de concerten eenvoudig contact maken met de musici. 

Muziek en natuur

Het HortusFestival brengt een liaison tot stand tussen muziek en natuur. In de programmering staan daarom componisten uit het Fin du Siècle centraal, die zich lieten inspireren door de natuur. Hun composities worden uitgevoerd op instrumenten uit deze periode.

Inspiratie

William Raaijman, in 2007 plotseling overleden, was de oprichter van het festival. Hij vond zijn inspiratie in de Amsterdamse Hortus Botanicus waarvan hij een fervent bezoeker was. Begin 2003 kreeg hij van de toenmalige directeur Huib Dalitz de opdracht om het eerste festival te organiseren. Zijn fascinatie voor de botanische tuin weerspiegelde zich in de programmering – een fascinatie die ook in de komende editie van het HortusFestival te beluisteren zal zijn. Pianist Maarten van Veen volgde William Raaijman als Artistiek Leider op in 2008.

HortusEnsemble

Het in 2004 opgerichte HortusEnsemble is de vaste bespeler van het festival. Het ensemble legt zich toe op de authentieke uitvoering van kamermuziek uit de jaren 1850-1950 en neemt daarmee een unieke plaats in, in het Nederlandse muziekleven. Het specifieke coloriet van de authentieke instrumenten (zoals de Erard vleugel) waarop het ensemble speelt, vormt het uitgangspunt voor de interpretatie van de muziek uit deze periode. Terug naar de bron, terug naar de natuur! 

Steun ons

Wij kunnen dit alleen blijven doen dankzij sponsoren, fondsen en donateurs. Voelt u zich ook betrokken bij het HortusFestival en wilt u bijdragen aan mooie concerten op bijzondere locaties en een groter publieksbereik? Word dan begunstiger van Het HortusFestival. 
Kijk hier hoe het HortusFestival kunt steunen

Artistieke uitgangspunten

Download hier de Artistieke uitgangspunten van het HortusEnsemble en het Hortus Festival, geschreven door Artistiek Leider Maarten van Veen.Concerthistorie

augustus 2017

juli 2017

augustus 2016

 

Hortus Festival 


Artistiek Leider:
Maarten van Veen


STEUN ONS

 

 
AudioTrack504724