Persinformatie      Recensies

Voor interviews of als u een concert wilt recenseren kunt u contact opnemen met:

Johan Kloosterboer | M 06-52 626 907 | E 

Persfoto's

Er zijn een groot aantal HR foto's rechtenvrij te gebruiken, graag wel met vermelding van de eventuele fotograaf die in de bestandsnaam staat. De foto's zijn hier te bekijken en downloaden.

Persberichten/programmaboek

Hieronder staan de persberichten, programmaoverzicht, flyer en zodra mogelijk het programmaboek.

Er zijn geen gegevens in deze groep.

Berichten voor de pers

Hortus Festival goes America!

“Amerikaanse componisten zijn ruimdenkend en vrij”


20/6/2016 - Het Hortus Festival presenteert van 20 juli t/m 28 augustus tientallen concerten in de prachtige tuinen en palmenkassen van Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden, Hortus Botanicus Haren en dit jaar voor eerst ook in Trompenburg in Rotterdam. Deze dertiende editie van Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek heeft als thema Amerika, De Nieuwe Wereld. Artistiek leider Maarten van Veen heeft zich de afgelopen jaren grondig verdiept in de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese klassieke muziek. De resultaten van zijn zoektocht vormen dit jaar de basis van de programmering van het Hortus Festival.

“Elke keer als ik terugkom uit Amerika verbaas ik mij over de grote verschillen tussen Amerikanen en Europeanen”, zegt Maarten van Veen. “Met name qua omgangsvormen en op het sociale vlak zitten ze in de VS zo anders in elkaar. Waarom is dat zo? Hoe is dat gekomen? En klinkt muziek van Amerikaanse componisten daardoor ook anders dan muziek van Europese componisten?In de negentiende eeuw emigreerden 40 miljoen Europeanen naar Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden, de nieuwe wereld. “Een onvoorstelbaar groot aantal. Ik vroeg me af: Is er dan ook niet heel veel cultuur meegegaan die kant op? En zijn Amerikanen eigenlijk niet gewoon geëmigreerde Europeanen?”

Fantasie

Al die vragen maakten hem meer dan nieuwsgierig, hij is er dan ook diep in gedoken. “Wat ik nu al kan verklappen is dat ik ontdekt heb dat de Amerikaanse klassieke componisten ruimdenkend en fantasierijk zijn. En in het algemeen kun je stellen dat ze minder vastzitten aan een bepaalde stijl. Hoewel ze veelal studeerden in Europa, hoor je toch duidelijk verschillen. Meer vrijheid in hoe ze omgaan met bijvoorbeeld melodie n en harmonie n.”

Een opvallende schakel tussen de oude en de nieuwe wereld was de Tsjechische componist Antonín Dvořák. Als artistiek directeur van het conservatorium in New York kreeg hij als taak een Amerikaanse componistenschool te creëren. En dat is hem gelukt: negen van zijn leerlingen worden later de docenten van beroemdheden als Duke Ellington, George Gershwin en Aaron Copland.

Chazia Mourali

De Amerikaanse pianist Bobby Mitchell verzorgt dit jaar met zijn programma Rhapsody in Blue de openingsconcerten van het Hortus Festival. Naast Gershwin speelt hij werken van relatief onbekende componisten als Amy Beach, Edward MacDowell en Charles Griffes. Chazia Mourali en Maarten van Veen brengen het theatrale concert De Amerikaanse prinses, gebaseerd op het gelijknamige en vorig jaar verschenen boek van Annejet van der Zijl. Hierin beschrijft zij het waargebeurde verhaal van Allene Tew, in de jaren twintig van de vorige eeuw volgens de roddelpers 'New Yorks treurigste weduwe'. Zij was ook de peetmoeder van Prinses Beatrix.

Het HortusEnsemble, vanaf het eerste uur het huisensemble van het festival, verzorgt traditiegetrouw de slotconcerten, dit jaar met als thema The Boston Six. Kijk op de website of in het toegevoegde programma voor een volledig overzicht.

Hortus Festival 2016 | Amerika, De Nieuwe Wereld | 20 juli t/m 28 augustus 2016 Hortus Botanicus Amsterdam, Oude Hortus Utrecht, Hortus Botanicus Leiden, Hortus Botanicus Haren en Trompenburg Rotterdam. Tickets & Info: www.hortusfestival.nl

Noot voor de redactie: voor meer informatie en/of het aanvragen van een interview kunt u contact opnemen met Johan Kloosterboer van De Nieuwsmakelaar: telefoon 06-52 626 907, email . Klik hier voor persfotos. 

Programmaoverzicht Hortus Festival 2016 hier downloaden.

De flyer van het Hortus Festival 2016 hier downloaden.

Hortus Festival 2017:
Kroonjuwelen


Artistiek Leider:
Maarten van Veen


Vitaly Pisarenko speelt Liszt