Nieuws | 17 januari 2019

De 15e editie van het Hortus Festival vindt plaats van 25 juli t/m 11 augustus 2018 en heeft een andere opzet dan voorgaande jaren. Elke week zijn er twee festivaldagen per locatie (Utrecht en Wageningen wisselen af) en kunt u naast de vertrouwde avondconcerten ook in de middag van een concert genieten. Daarnaast zijn er componeerworkshops voor kinderen en worden de bezoekers van de tuin verrast met gratis miniconcerten.  

Maarten van Veen- foto Anne Meyer

Maarten van Veen- foto Anne Meyer

'De dood spreekt'

“De dood is al eeuwenlang een grote inspiratiebron voor zoveel componisten”, zegt pianist en dirigent Maarten van Veen, artistiek leider van het Hortus Festival. “En volgens de Duitse filosoof Schopenhauer kunnen we door de muziek die zij schreven de essentie van het leven doorgronden. Maar vertelt die muziek ons ook iets over de eindigheid van ons bestaan? Jazeker, en daarom laat het Hortus Festival deze zomer drie weken lang de dood aan het woord door de prachtige muziek van onder meer Schubert, Messiaen en Rachmaninov.”

 Het festivalthema is ontleend aan de theatrale compositie death speaks van de Amerikaanse componist David Lang, dat door het DoelenEnsemble en sopraan Nicole Jordan zal worden uitgevoerd. Lang verzamelde alle passages waarin de dood spreekt in de liederen van Schubert en schreef op basis daarvan deze indringende en raadselachtige liedcyclus. Een betoverend werk, waarin Schubert nooit ver weg is.

Programma

Tijdens het festival worden bezoekers van de tuin en in Leiden, Amsterdam en Wageningen getrakteerd op gratis mini-concerten van studenten het  conservatorium. De middag is vanaf 13:00 uur voor de kinderen. In de workshop van de Muziekfabriek, gaan de kinderen al knippend en plakkend aan de slag met het combineren van klassieke -en kindermuziek. Alles mag en alles kan! Om 16:00 uur vindt het middagconcert op het hoofdpodium plaats. Een uur, zonder pauze. Vanaf 20:00 uur is het tijd voor het traditionele avondconcert op het hoofdpodium.

Bekijk het programma en koop meteen kaarten op de programmapagina.

Kaartverkoop

Op de geheel vernieuwde website kunt u het programma per dag of per locatie bekijken en meteen online kaarten kopen. Nieuw dit jaar, korting voor jongeren tot 15 jaar en stapelkorting voor de echte festivalgangers. Wilt u zeker zijn van een plek op de eerste rij en een Meet & Greet met de musici, dan is het mogelijk dit jaar een VIP arrangement te kopen. 

Kijk op de Ticketpagina voor alle prijzen en hoe te bestellen.